Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

HAKOM i ove godine obilježava Dan sigurnijeg interneta

Kao regulator tržišta elektroničkih komunikacija, koji posebno brine o zaštiti ranjivih skupina, HAKOM će i ove godine dati obol obilježavanju ovog važnog dana

ZAGREB, 3. veljače 2023. - Dan sigurnijeg interneta, koji se obilježava svake godine drugog dana u drugom tjednu veljače, dobra je prigoda da se još jednom progovori o sigurnoj i odgovornoj uporabi interneta i mobilnih uređaja s posebnim naglaskom na zaštitu djece i mladih. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), u čijoj je nadležnosti zaštita korisnika elektroničkih komunikacija, pa samim time i zaštita djece i mladih kao najosjetljivijih korisničkih skupina, i ove će se godine uključiti u program obilježavanja u prigodnom događanju koje će se održati u osnovnoj školi Rapska, Rapska 3, u Zagrebu, u utorak, 7. veljače.

HAKOM će i ove godine predstaviti novu, redizajniranu brošuru koja će pronaći put do hrvatskih osnovnoškolaca, učenika petih razreda. Brošura pod nazivom „Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja“ sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se od 2016. provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Osim brošure, HAKOM će djeci i mladima, a i njihovim roditeljima i učiteljima, predstaviti i kviz koji je izrađen u suradnji s FER-om, a dio je ažurirane aplikacije Kalkulator privatnosti, čija je osnovna namjena informiranje krajnjih korisnika usluge pristupa internetu o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka na internetu.

Tom prigodom bit će održana zanimljiva izlaganja predstavnika HAKOM-a i Carneta, a o tomu na koji način njihova tvrtka radi i doprinosi zaštiti najmlađih korisnika govorit će i predstavnici dva operatora elektroničkih komunikacija HT-a i Telemacha. Predviđeno je i druženje školske djece s Lukom Bulićem, koji će posebno predstaviti svoju pjesmu skladanu za djecu, a koja govori upravo o zaštiti djece na internetu i opasnostima koje vrebaju na mreži svih mreža.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.