Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Konferencija o budućnosti Europe održat će se 15. veljače

U sklopu konferencije bit će održana dva okrugla stola na temu željezničkog putničkog i teretnog prijevoza, a korisnici i dionici pozivaju se na popunjavanje anketnog upitnika.
 
ZAGREB, 24. siječnja 2022. - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će 15. veljače 2022. održati ˝Konferenciju o budućnosti Europe˝ na kojoj će, kroz dva okrugla stola - "Javni putnički prijevoz po mjeri korisnika" i "Teretni prijevoz po mjeri korisnika", pokušati dobiti informaciju od samih korisnika usluga – građana i prijevoznika, o tome kakav prijevoz žele, kako ga ostvariti i bolje prilagoditi njihovim potrebama. Cilj je dobiti povratnu informaciju o potrebama korisnika te potaknuti raspravu kroz koju će se pokušati definirati kakav je to javni prijevoz koji istovremeno odgovara potrebama građanima, lokalnoj i područnoj samoupravi, prijevoznicima, a ostaje učinkovit, siguran, i održiv. Rasprava bi trebala pokazati i kako se dobrim organiziranjem javnog prijevoza, a osobito korištenjem mogućnosti koje su nam na raspolaganju iz EU, u konačnici može pružiti bolja usluga korisnicima i odgovoriti na zahtjeve koji su pred nama. Želja resornog ministarstva je okupiti korisnike i dionike u sustavu teretnog prijevoza te ih pravovremeno upoznati i pripremiti za promjene koje u području prometa dolaze s novim paketom europskog zakonodavstva za borbu protiv klimatskih promjena. Stoga će na konferenciji biti govora i o upotrebi čistih tehnologija, planovima za digitalizaciju te, između ostalog, o dostupnim mogućnostima korištenja europskih sredstva za poboljšanje samog sustava.

Uoči spomenute konferencije svi zainteresirani pozvani su na sudjelovanje u anketnom upitniku, a o tomu kakav promet želite možete se izjasniti na poveznici.

Zainteresirana javnost će tijekom Konferencije imati mogućnost postavljati pitanja panelistima te davati komentare putem digitalne platforme, a na temelju prikupljenih odgovora iz ankete i zaključaka sa okruglog stola bit će formirane preporuke za objavu na digitalnoj platformi Europske komisije. Konferencija će se moći pratiti i virtualno, a poveznica za praćenje bit će objavljena naknadno.

Više informacija o konferenciji dostupno je na mrežnoj stranici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.