Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Nastavlja se trend rasta broja korisnika na mrežama velikog kapaciteta (VHCN)

Broj korisnika na mrežama velikog kapaciteta veći je za 15,8 posto, a ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija porasli su za 8,4 posto

ZAGREB, 10. srpnja 2023. – Na kraju prvog tromjesečja 2023. ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija iznosili su 375.7 milijuna eura, što je povećanje od 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pri tome su prihodi od usluga širokopojasnog pristupa internetu viši za 8,3 posto, najma mreže i vodova za 33 posto, a naplatne televizije za 8,4 posto. U prvom je tromjesečju nastavljen trend porasta broja korisnika na VHCN mrežama kojih je, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, za 15,8 posto više. Istovremeno, migracija korisnika s bakrene mreže na VHCN mrežu je utjecala na smanjenje priključaka putem bakrene mreže, ali i na 33,9 postotni rast broja novih priključaka putem svjetlovodnih tehnologija u nepokretnim mrežama.

U prva tri mjeseca 60,8 posto kućanstava koristilo je neki oblik naplatne televizije što je utjecalo na nastavak trenda rasta prihoda od ove usluge. I dalje je najzastupljenija televizija na internetskom protokolu (IPTV) s više od 55,9 posto priključaka.

Na tržištu telefonskih usluga u nepokretnoj mreži nastavljen je višegodišnji trend smanjenja broja korisnika, prometa i prihoda.

Podaci o tržištu elektroničkih komunikacija dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na poveznici

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.