Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan 24. Plenarni sastanak Europske regulatorne grupe za poštanske usluge

Na sastanku je usvojen nacrt Programa rada ERGP-a za 2024. s posebnim naglaskom na teme iz Srednjoročne strategije (MTS) za razdoblje 2023. – 2025.
 
ZAGREB, 26. lipnja 2023. - U Larnaci (Cipar) u petak, 23. lipnja 2023., održan je 24. Plenarni sastanak Europske regulatorne grupe za poštanske usluge (The European Regulators Group for Postal Services - ERGP). Na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici raspravljen je i usvojen nacrt Programa rada ERGP-a za 2024., temeljen na tri osnovna područja Srednjoročne strategije (MTS) ERGP-a za razdoblje 2023. – 2025. Nacrt Programa rada ERGP-a za 2024. bit će upućen na javnu raspravu od 6. srpnja do 6. listopada 2023.

Uoči Plenarnog sastanka održana je i radionica na temu „Megatrendovi i budućnost regulacije tržišta poštanskih usluga“ u kontekstu značajnih promjena unutar poštanskog sektora na području EU u proteklom razdoblju, koji se očituju u snažnom padu volumena poslanih pismovnih pošiljaka i istovremeno snažnog porasta paketskog prometa, potaknutih rastućom e-trgovinom i promjenama u navikama potrošača, ekološke održivosti poštanskog sektora te sveprisutne digitalizacije, a sve s ciljem preispitivanja budućnosti poštanskog sektora i njegovog regulatornog okvira u narednih 10-ak godina.

Na sjednici su usvojena izvješća radnih skupina ERGP-a o budućnosti univerzalne (poštanske) usluge te primjeni i provedbi Uredbe o uslugama prekogranične dostave paketa.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.