Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Započelo je provođenje postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za uporabu RF spektra za mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G)

Kao format nadmetanja odabrano je simultano nadmetanje u više krugova, dok će se konkretni smještaj frekvencijskih blokova po ponuđaču odrediti u dodatnom krugu nadmetanja putem zapečaćenih ponuda.

ZAGREB, 12. srpnja 2021. - Ovog ponedjeljka, 12. srpnja, započelo je provođenje postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za uporabu RF spektra za mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G) na području Republike Hrvatske. Kako smo već izvijestili javna dražba će se u potpunosti provesti putem elektroničkog sustava nadmetanja, a nadmetanja za pojedine frekvencijske pojaseve provest će se u četiri odvojena postupka (700 MHz, 3600 MHz, 26 GHz te 3600 MHz regionalno). Kao format nadmetanja odabrano je simultano nadmetanje u više krugova – Simultaneous Multi-Round Auction (SMRA), dok će se konkretni smještaj frekvencijskih blokova po ponuđaču odrediti u dodatnom krugu nadmetanja putem zapečaćenih ponuda. Dozvole će se izdati na razdoblje od 15 godina (osim u slučaju regionalne dodjela u pojasu 3600 MHz na području Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole u dijelu spektra koje vrijede do 2023. te se za ta područja nove dozvole iznimno izdaju na 13 godina), uz mogućnost produljenja za narednih 5 godina.

Očekuje se da će se odluka o dodjeli donijeti do kraja kolovoza, što će ovisiti i o samoj dinamici tijeka nadmetanja.
 
Podsjetimo, frekvencijski pojasevi dodijelit će se na nacionalnoj razini, osim frekvencijskih blokova u pojasu 3400-3480 MHz, koji će se dodijeliti na regionalnoj (županijskoj) razini radi stvaranja prilika za poslovanje i manjim, regionalnim operatorima te da bi se potaknula raznovrsnost usluga, a krajnjim korisnicima omogućila mogućnost izbora. 

Sve informacije, kao i upute HAKOM je objavio javno te je isto dostupno na poveznici.
 
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.