e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM raspisuje javnu dražbu za preostalu „digitalnu dividendu“

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Preostala jedna trećina „digitalne dividende“, radiofrekvencijskog područja oslobođenog prelaskom na digitalno odašiljanje televizijskog signala, ponudit će se operatorima pokretnih komunikacija na javnoj dražbi.
 
ZAGREB, 28. kolovoza 2013. – HAKOM je donio odluku da se preostali nedodijeljeni radiofrekvencijski spektar digitalne dividende, ukupno 20 MHz, dodijeli zainteresiranim operatorima pokretnih komunikacija na javnoj dražbi. Na dražbi će se ponuditi dva frekvencijska bloka od po 2x5 MHz za pružanje komunikacijskih usluga temeljenih na „tehnologiji dugoročnog razvoja“ (LTE). Odabrana vrsta dražbe je takozvana „dražba u zatvorenim omotnicama“ s kriterijem odabira najviše ponuđene cijene, s time da je početna cijena jednog bloka 105 milijuna kuna. Rok za podnošenje ponuda je 28. listopada ove godine, kada će one biti javno otvorene, a odluka HAKOM-a o dodjeli će uslijediti do kraja studenog.
 
Dodjelom oba bloka, Državni proračun bi ove godine uprihodio najmanje 226 milijuna kuna, jer bi operatori plaćali i godišnju naknadu za uporabu radijskih frekvencija u iznosu od 8 milijuna kuna po bloku, a stvorili bi se uvjeti i za veću dostupnost širokopojasnog pristupa internetu, posebice u ruralnim područjima. Očekuje se i povećanje ulaganja operatora u mreže nove generacije.
 
Podsjetimo, oslobađanjem dijela radiofrekvencijskog spektra, prelaskom na digitalno odašiljanje televizijskih signala u listopadu 2010., stvorili su se uvjeti dodjele frekvencijskog područja 790 – 862 MHz („digitalna dividenda“) operatorima mreža pokretnih komunikacija. Krajem 2012. dva frekvencijska bloka od po 2x10 MHz dodijeljena su VIPnet-u i HT-u, dok je treći ostao nedodijeljen. Državni proračun je za tih 40 MHz izravno uprihodio 332 milijuna kuna.
 
Odluka o javnoj dražbi i cjelokupna dražbovna dokumentacija mogu se pronaći na poveznici: https://www.hakom.hr/default.aspx?id=1314
 
                                                                                                             # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu