e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Nova interaktivna karta područja dostupnosti širokopojasnog pristupa

 
VIJEST

ZAGREB, 15. studenog, 2013. - Za ostvarivanje ciljeva iz Digital Agenda for Europe 2020 (100% stanovnika ima mogućnost pristupa internetu brzinom od 30 Mbit/s, a 50% kućanstava koristi pristup internetu brzinom od 100 Mbit/s) bit će nužne državne potpore, odnosno potpore iz fondova EU-a i to za geografska područja na kojima ne postoji dostatni komercijalni interes za ulaganja u širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA).

HAKOM je stoga, na temelju podataka zaprimljenih od operatora, izradio interaktivnu kartu Republike Hrvatske s prikazom područja dostupnosti brzina širokopojasnog pristupa. Prikazane su tri kategorije brzina širokopojasnog pristupa (2-30 Mbit/s, 30-100 Mbit/s i iznad 100 Mbit/s), uz dodatnu informaciju o broju operatora koji imaju mogućnost pružanja širokopojasnog pristupa internetu putem vlastite infrastrukture na određenom području. Interaktivna karta dostupna je na poveznici, a prvenstveno je namijenjena potencijalnim nositeljima investicija kao što su jedinice lokalne samouprave a u svrhu kreiranja zona (bijelih, sivih i crnih) dostupnosti širokopojasnog pristupa sukladno „Smjernicama Europske Unije o primjeni pravila o državnim potporama u odnosu na brzi razvoj širokopojasnih mreža“(EU Guidelines for the application of State aid rules in relation to the rapid deployment of broadband networks).


                                                                                                   # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 

O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu