e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM postaje Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama i Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga u Hrvatskome saboru, HAKOM-u se pripaja Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga te se ustrojava jedinstveno nacionalno regulatorno tijelo za mrežne djelatnosti.
 
ZAGREB, 30. svibnja 2014. – Hrvatski sabor je donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama te novi Zakon o regulaciji tržišta željezničkih usluga,  čime je Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga (ARTZU) pripojena Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) na način da je ustrojeno jedinstveno nacionalno regulatorno tijelo za regulaciju tržišta elektroničkih komunikacija, tržišta poštanskih usluga i tržišta željezničkih usluga – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, koja je zadržala skraćeni naziv HAKOM zbog prepoznatljivosti u javnosti. Zakoni će stupiti na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, što se očekuje početkom lipnja.
 
Pripajanje neće imati utjecaja na dosadašnje poslovanje HAKOM-a u područjima poštanskih usluga i elektroničkih komunikacija, a poslovi regulacije tržišta željezničkih usluga dolaze u nadležnost regulatora za mrežne djelatnosti. Zaštita korisnika i dalje ostaje u žarištu HAKOM-a te se pravila i postupci u slučaju podnošenja prigovora za usluge u njegovoj nadležnosti ne mijenjaju.
 
U postupku pripajanja Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga preselit će u postojeće sjedište HAKOM-a na adresi Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10010 Zagreb. S obzirom na provedene pripreme za pripajanje ARTZU HAKOM-u, korisnici neće imati nikakve negativne posljedice ove racionalizacije rada dvaju nacionalnih regulatornih tijela.
 
                                                                                                    # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu