e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na završnoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici BEREC-a

VIJEST
 
HAKOM je sudjelovao na četvrtoj plenarnoj sjednici BEREC-a, koja je održana 4. i 5. prosinca u Bruxellesu.
 
ZAGREB, 8. prosinca 2014. – U Bruxellesu je 4. i 5. prosinca 2014. održana Plenarna sjednica BEREC-a (Body of European Regulators for Electronic Communications) na kojoj je glavnu temu drugi puta za redom, činila rasprava o međunarodnom roamingu. Naime, nastavno na prijedlog Europskog parlamenta da krajnji korisnici od kraja 2015. mogu u inozemstvu razgovarati po cijenama nacionalnih poziva (Rome Like at Home - RLAH), BEREC je Europskoj komisiji dao prijedlog o „klauzuli o pravednoj uporabi RLAH-a“ za umanjenje problema na tržištu koji se mogu pojaviti s uvođenjem RLAH-a. Također, u narednom razdoblju BEREC planira završiti svoje mišljenje o RLAH-u, odnosno o posljedicama do kojih uvođenje istog može dovesti.
 
Na sjednici je usvojena i srednjoročna strategija BEREC-a za razdoblje 2015.- 2017. te radni program za 2015. S obzirom na to da se radilo o zadnjoj sjednici u godini, izabrani su potpredsjedavajući BEREC-a za 2015., kao i predsjedavajući BEREC-a za 2016. Potpredsjedavajući u 2015. će biti Lidia Koslowska (UKE – Poljska) te Kevin O'Brien (COMREG – Irska). Predsjedavajući BEREC-a u 2016. bit će  Wilhelm  Eschweiler     (BNetzA – Njemačka). Na sjednici je potpisan i sporazum o suradnji sa zemljama koje čine istočno partnerstvo regulatora za područje elektroničkih komunikacija (EaPeReg Network). U navedenom partnerstvu nalaze se Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija, Republika Moldavija i Ukrajina.
 
Dan prije Plenarne sjednice BEREC-a održana je radionica s temom nadolazeće revizije regulatornog okvira te uvođenja razgovora u inozemstvu po cijenama nacionalnih poziva (RLAH).
 
Na završnoj plenarnoj sjednici su sudjelovali predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić, zamjenik predsjednika Vijeća HAKOM-a koji je ujedno i potpredsjedavajući BEREC-a Domagoj Jurjević te pomoćnik ravnatelja Marko Čavlović.
 
 
                                                                                                 # # # 
 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu