e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Hrvatski Telekom proglašen krivim za kršenje Zakona o elektroničkim komunikacijama

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Hrvatski Telekom proglašen krivim za kršenje Zakona o elektroničkim komunikacijama
Nepravomoćna presuda Prekršajnog suda u Zagrebu donesena je nakon što je Hrvatski Telekom HAKOM-ovom nadzorniku odbio dati na uvid dokumentaciju s internim podacima o parametrima i načinu izračuna troška kapitala.
 
ZAGREB, 11. studenog 2010. – Prekršajni sud u Zagrebu javno je objavio nepravomoćnu presudu kojom su Hrvatski Telekom i odgovorna osoba u Hrvatskom Telekomu proglašeni krivima za kršenje Zakona o elektroničkim komunikacijama. Presuda je donesena jer je prilikom HAKOM-ovog stručnog nadzora Hrvatski Telekom odbio dati na uvid dokumentaciju u kojoj se nalaze interni podaci o parametrima i načinu izračuna troška kapitala. Nakon provedenog prvostupanjskog postupka pokrenutog od strane HAKOM-a, Prekršajni sud u Zagrebu je Hrvatskom Telekomu i odgovornoj osobi izrekao novčane kazne od ukupno 40.000 kuna.
 
S obzirom da se u konkretnom slučaju radi o teškoj povredi Zakona o elektroničkim komunikacijama, za koju je istim zakonom predviđena novčana kazna do milijun kuna,  izrečena kazna je relativno mala u usporedbi s težinom počinjenog prekršaja te u nedovoljnoj mjeri sankcionira ponašanje Hrvatskog Telekoma, a koje usporava liberalizaciju tržišta elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj.
 
                                                                                                   # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Jurišićeva 13
10000 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 489 6000
Fax. + 385 (0)1 4920 227
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM(www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
  
  
 ispiši stranicu