e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM-ovi stručnjaci na sastancima projektnih timova ECC PT ES i PT TRIS

VIJEST

Na sastancima, koji se održavaju u Splitu, raspravlja se o pitanjima poboljšanja podataka o lokaciji pozivatelja žurnih službi iz mobilnih i privatnih/korporativnih mreža, tehničke regulative i standarda međusobnog povezivanja.

 
SPLIT, 12. svibnja 2017. – U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih uprava te Odbora za elektroničke komunikacije (CEPT/ECC - European Conference of Postal and Telecommunications Administrations/Electronic Communications Committee) u Splitu se od 9. do 12. svibnja održavaju sastanci projektnih timova PT ES i PT TRIS.
 
Na 16. sastanku projektnog tima PT ES definiran je upitnik kojim će se prikupiti statistički podatci od Centara 112 kojima bi se kvantificirala učinkovitost zaprimljenih informacija o lokaciji pozivatelja iz mobilne mreže. Dodatno, započet je rad na izradi ECC izvješća o pružanju informacija o lokaciji pozivatelja iz privatnih/korporativnih mreža. Također, raspravljeno je o razvoju komunikacije žurnih službi na nacionalnoj razini te o najnovijem razvoju ePoziva i AML-a.
 
Na 15. sastanku projektnog tima PT TRIS dovršeno je izvješće o problematici migracije s PSTN/ISDN na IP bazirane mreže, raspravljeni su aspekti regulatornog i tehnološkog razvoja koji utječe na uslugu pristupa internetu, kao i metodologija praćenja kvalitete usluge pristupa internetu u mobilnim mrežama. Nadalje, adresirana je problematika mrežne neutralnosti s posebnim naglaskom na mjere upravljanja prometom, problematiku regulacije zero-rated usluga te mjere transparentnosti. Osim toga, HAKOM je u suradnji s predstavnicima Hrvatskog Telekoma d.d. predstavio završeni proces migracije na IP mreže u Hrvatskoj, u sklopu koje su fiksni telefonski priključci korisnika migrirani na IP (Internet protokol) tehnologiju.
 
Na sastancima sudjeluju predstavnici 10-ak regulatornih tijela europskih zemalja, renomirani stručnjaci iz područja elektroničkih komunikacija, a Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) predstavljaju stručnjaci Vesna Gašpar, dipl. ing. el.,  Andro Marčev, dipl. ing., Nikša Crnčević, mag. ing. inf. et comm. techn., Velimir Švedek, dipl. ing., i Robert Vulas, mag. ing. univ. spec. elect. comm. 

                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu