e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Nikad manje prijavljenih brojeva s kojih se kršila šutnja

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Ovo su prvi izbori gdje je broj prijava građana, u odnosu na ranije izbore, bio gotovo zanemariv. Brojevi s kojih su dolazile neželjene SMS poruke su blokirani, a HAKOM će po službenoj dužnosti dodatno ispitati svaki prijavljeni broj.

ZAGREB, 22. svibnja 2017. – Tijekom proteklog vikenda HAKOM-u je prijavljen dosad najmanji broj slučajeva slanja neželjenih političkih SMS poruka tijekom predizborne i izborne šutnje za lokalne izbore. Radi se o svega 10 različitih brojeva s kojih su slane različite političke poruke, a koje su građani prijavili DIP-u ili HAKOM-u. Brojevi su, nakon provjere po prijavi i nedvojbenog utvrđivanja slanja većeg broja poruka, blokirani od strane operatora kako bi se spriječilo daljnje uznemiravanje građana. 

Ovo su prvi izbori gdje je broj prijava građana, u odnosu na pojave kršenja predizborne ili izborne šutnje, kao i Zakona o elektroničkim komunikacijama zbog neželjene političke promidžbe, bio gotovo zanemariv. Pokazalo se kako je suradnja građana s HAKOM-om, DIP-om i operatorima polučila dobar rezultat i očito smanjila ovu pojavu koja nas zadesi tijekom svakih izbora.

Svi prijavljeni brojevi će biti dodatno ispitani i provjereni, a pošiljatelji za koje se utvrdi identitet mogu očekivati i inspekcijske nadzore zbog kršenja Zakona o elektroničkim komunikacijama. Informacije o vlasnicima-korisnicima brojeva bit će proslijeđene i DIP-u s obzirom na to da se slanje takvih poruka smatra i kršenjem šutnje, za što HAKOM nije nadležan.

Drugi krug lokalnih izbora očekuje nas za dva tjedna te HAKOM poziva građane da i dalje prijavljuju svaku SMS poruku ili drugi oblik neželjenih elektroničkih komunikacija koji se mogu smatrati bilo kakvim nedozvoljenim oblikom promidžbe putem SMS-a, bilo političke ili gospodarske.

Adresa elektroničke pošte za prijavu je nezeljeni.sms@hakom.hr, a potrebne informacije mogu se naći na https://www.hakom.hr/default.aspx?id=1394
  
                                                                                             # # #
  
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu