e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM u Budimpešti na sedmom sastanku foruma o primjeni digitalne dividende u južnoj Europi (SEDDIF-a)

VIJEST

Pregovori između susjednih država su gotovo završeni te će se do kraja godine potpisati okvirni sporazum i bilateralni sporazumi s raspodjelom kanala po državama.

   
ZAGREB, 18. listopada 2017. – Sedmi  sastanak foruma o primjeni digitalne dividende u južnoj Europi - SEDDIF (South European Digital Dividend Implementation Forum), održao se u Budimpešti u Mađarskoj. Na forumu su sudjelovali predstavnici regulatornih tijela Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine, uz predstavnika Međunarodne telekomunikacijske zajednice (International Telecommunications Union – ITU), a Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) su predstavljali mr. sc. Ivančica Sakal, rukovoditeljica Odjela radiokomunikacija i dr. sc. Krešimir Šakić, viši stručnjak za radiodifuziju.

SEDDIF se bavi usklađivanjem frekvencijskog spektra za radiodifuziju na regionalnoj razini, čime će se omogućiti uporaba radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija. Završetkom njegovog rada ostvarit će se međunarodno usklađivanje frekvencija potrebnih za prelazak na novi standard kodiranja i odašiljanja te oslobađanja spektra druge digitalne dividende za pružanje širokopojasnih usluga u mrežama pokretnih komunikacija, a sve na temelju odluka Europske unije i Europskog odbora za elektroničke komunikacije. Pregovori između susjednih država o usklađivanju frekvencija i tehničkih parametara odašiljača u budućim mrežama digitalne televizije su gotovo dovršeni te će se frekvencijski plan dalje usuglasiti korespondencijom. Potpisivanje okvirnog sporazuma na razini SEDDIF grupe te bilateralnih sporazuma s konkretnim podjelama kanala po državama se očekuje početkom prosinca.
 
Budimpesta-1-20171018.jpg
Budimpesta-2-20171018.jpg
Budimpesta-3- 20171018.jpg
 

                                                                                        # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu