e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

U suradnji HAKOM-a i FER-a održan okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“

VIJEST

Cilj ovog okruglog stola bio je dati osvrt na položaj osoba s invaliditetom kao korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga te ponuditi smjernice za daljnja poboljšanja.

 
ZAGREB, 29. studenoga 2017. - U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a) u Zagrebu je održan okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“, koji je okupio predstavnike udruga za osobe s invaliditetom, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, operatora i drugih institucija. Cilj ovog okruglog stola bio je dati osvrt na položaj osoba s invaliditetom kao korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga te ponuditi smjernice za daljnja poboljšanja.
 
U uvodnom obraćanju ravnatelj HAKOM-a mr. sc. Mario Weber, istaknuo je kako je jedna od temeljnih zadaća HAKOM-a, kao regulatora tržišta elektroničkih komunikacija, zaštita interesa korisnika. Osobe s invaliditetom su korisnici poput svih drugih, s iznimkom što su njihove potrebe u pristupu uslugama nešto drugačije. Osiguranje preduvjeta i poduzimanje aktivnosti u svrhu uključivosti i promicanju uključivosti osoba s invaliditetom u digitalnom društvu smo prepoznali  i to je jedna od važnih okosnica našeg djelovanja, istaknuo je. Nadalje, ravnatelj HAKOM-a najavio je kako će HAKOM barem jednom godišnje organizirati sastanke predstavnika udruga i operatora, kako bi se na njima raspravio doseg uključenosti osoba s invaliditetom u usluge digitalnog društva, dali prijedlozi i smjernice za poboljšanja, kao i poboljšala moguća koordinacija zajedničkih aktivnosti udruga, operatora i HAKOM-a . Isto tako, u narednom razdoblju HAKOM će svoje mrežne stranice u potpunosti prilagoditi, sukladno smjernicama za pristupačnost sadržaja internetskih sadržaja (Web Content Accessibility Guidelines) te ih učiniti oglednim primjerom kako bi pristupačna web stranica tijela javne vlasti trebala izgledati.
 
Skup je pozdravio i prodekan FER-a prof. dr. sc. Marko Delimar, a u pozdravnom govoru predstavnik Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, mag. iur., istaknuo je kako danas u EU živi oko 80 milijuna osoba s invaliditetom te kako se predviđa da će se do 2020., zbog starosti stanovništva, taj broj povećati na oko 120 milijuna.
 
˝Zaštita i promicanje prava osoba s invaliditetom kao korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga˝ bila je tema izlaganja HAKOM-ove stručnjakinje za pravne poslove Tanje Zaninović, dipl. iur., a izlaganje na temu ˝Percepcija korisnika o mogućnostima pristupa javnim komunikacijskim uslugama˝ održala je Ivana Rašan, dipl. oec, s  FER-a. O EU Direktivi o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora nazočne je upoznala Marija Livajušić, dipl. ing. računarstva, predstavnica Centra za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja, dok je o primjerima pozitivne prakse u inozemstvu u komunikacijskim uslugama govorila Vanda Šagovac, dipl. turist. menadžer, predsjednica udruge "Svijet tišine“. Prezentaciju na temu trenutne i idealne situacije u poslovnicama operatora održala je Iva Ražanković iz Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb.
 
Na panel raspravi na temu „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu", koju je moderirala prof. dr. sc. Željka Car s FER-a, sudjelovali su Marijana Grubešić, predstavnica Tele2, Lidija Varga Trgovec, predstavnica Vipnet-a, Vice Jakovljević, predstavnik HT-a, Marija Livajušić, predstavnica Up2date i Centra za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja, Josip Koštan iz Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb, Vanda Šagovac, predsjednica udruge "Svijet tišine“ i Mirjana Dobranović, Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM).  
 
Skup predstavlja nastavak aktivnosti FER-ovog Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju u pronalaženju tehnoloških rješenja za razvoj društva s istim mogućnostima za sve u okviru Kompetencijske mreže ICT-AAC. 
 
                                                                                            # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 
 ispiši stranicu