Preskočite na glavni sadržaj
HR
Elektroničke komunikacije

Digitalna televizija

Zašto prelazimo s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj?

Odlukom (EU) 2017/899 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. svibnja 2017. o uporabi frekvencijskog pojasa 470-790 MHz u Uniji (u daljnjem tekstu: UHF Odluka) propisuje se dopuštanje uporabe frekvencijskog pojasa 700 MHz za bežične širokopojasne usluge elektroničkih komunikacija te raspoloživost frekvencijskog pojasa 470-694 MHz za zemaljsko pružanje radiodifuzijskih usluga, uključujući besplatnu televiziju, te za uporabu od strane bežičnih audio sustava za proizvodnju programa i posebne događaje (u daljnjem tekstu PMSE), uzimajući u obzir načelo tehnološke neutralnosti.
 
Vlada Republike Hrvatske je 7. svibnja 2020. donijela odluku o donošenju Nacionalnog plana djelovanja za uporabu frekvencijskog pojasa 470-790 MHz. Nacionalnim planom djelovanja za uporabu frekvencijskog pojasa 470-790 MHz utvrđene su temeljne odrednice za prenamjenu i dopuštanje uporabe frekvencijskog pojasa 694-790 MHz (tzv. druga digitalna dividenda) za zemaljske sustave koji mogu pružati bežične širokopojasne usluge elektroničkih komunikacija. Također, utvrđeno je i osiguravanje raspoloživosti frekvencijskog pojasa 470-694 MHz za zemaljsko pružanje radiodifuzijskih usluga i daljnji razvoj digitalne zemaljske televizije te za uporabu od strane PMSE-a. Frekvencijski pojas 470-790 MHz trenutno se upotrebljava za usluge digitalne zemaljske televizije te za proizvodnju programa i posebne događaje.
 
Digitalna zemaljska televizija jedini je način prijma televizijskih programa za više od 48% kućanstava u Republici Hrvatskoj. Nakon oslobađanja frekvencijskog pojasa 700 MHz, za usluge digitalne zemaljske televizije na raspolaganju će ostati frekvencijski pojas 470-694 MHz, u kojem je važno osigurati adekvatnu i zadovoljavajuću razinu usluge te dugoročnu opstojnost sustava digitalne zemaljske televizije.
 
To će se postići prelaskom odašiljanja digitalnog televizijskog signala na tehnološki napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz uporabu naprednijeg standarda kodiranja H.265/HEVC, koji će dugoročno osigurati razvoj novih usluga, primjenu novih tehnoloških rješenja i održivost ove televizijske platforme. U skladu s UHF Odlukom frekvencijski pojas 470-694 MHz bit će na raspolaganju za sustav digitalne zemaljske televizije najmanje do kraja 2030. godine.

Hoću li imati bolju sliku?

Da, već sada u multipleksu M2 možete pratiti sve nacionalne, regionalne i lokalne nakladnike u HD kvaliteti.

Kada prelazimo s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj?

Podsjećamo, u Republici Hrvatskoj je u tijeku prelazak sa DVB-T sustava sa standardom kodiranja MPEG-2 na napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz napredniji standard kodiranja H.265/HEVC. Gledatelji zemaljske televizije u ovom trenutku do konačnog prelaska mogu pratiti postojeće televizijske programe na oba standarda, zavisno od prijamnika koje koriste (DVB-T ili DVB-T2).
 
Nakon što je zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, HAKOM  u ožujku odgodio prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa,  Odašiljači i veze d.o.o (OiV) objavili su kako prelazak na novi DVB-T2/HEVC sustav odašiljanja započinje krajem listopada 2020.
 
Prelazak će započeti 27. listopada 2020. i trajat će do 12. studenoga 2020., a odvijat će se po digitalnim regijama. Raspored prelaska po digitalnim regijama kao i sve ostale informacije mogu se pročitati na poveznici.
 
Dodatne informacije o prelasku na DVB-T2 možete pronaći na stranicama mrežnog operatora Odašiljača i veza d.o.o. (poveznica).

Gledatelji sve informacije o digitalnoj televiziji mogu dobiti i na besplatnom telefonu pozivnog centra Odašiljača i veza d.o.o.: 0800 0897