e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM objavio interaktivnu kartu područja dostupnosti širokopojasnog pristupa

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
 
Interaktivna karta „Područja dostupnosti širokopojasnog pristupa“ će jedinicama lokalne samouprave te ostalim zainteresiranim nositeljima investicija olakšati i ubrzati izradu projekata izgradnje pristupnih širokopojasnih mreža sljedeće generacije, sufinanciranih iz EU fondova.
 
ZAGREB, 18. studenoga 2013. – Od danas je na HAKOM-ovom web portalu javno dostupna interaktivna karta područja dostupnosti širokopojasnog pristupa s prikazom tri kategorije brzina (za brzine od 2 do 30 Mbit/s, od 30 Mbit/s do 100 Mbit/s te za brzine od 100 Mbit/s na više), uz napomenu da se raspoložive brzine prikazuju na način da ih je moguće ostvariti bez većih ulaganja, odnosno opsežnijih radova na elektroničkim komunikacijskim mrežama. Uz to, prikazane su i informacije o postojanju infrastrukture jednog, ili više operatora na određenom području.
 
HAKOM-ov projekt „Kreiranje i prikaz područja dostupnosti širokopojasnog pristupa“ će jedinicama lokalne samouprave i ostalim zainteresiranim nositeljima investicija u širokopojasni pristup, koji namjeravaju prijaviti projekte za potpore iz fondova EU-a, olakšati dokazivanje opravdanosti sufinanciranja projektnih prijedloga sukladno „Smjernicama Europske Unije o primjeni pravila o državnim potporama u odnosu na brzi razvoj širokopojasnih mreža" („EU Guidelines for the application of State aid rules in relation to the rapid deployment of broadband networks“). Naime, objavljena interaktivna karta je prvi korak u postupku kreiranja tzv. bijelih, sivih i crnih NGA zona (Next Generation Access) – zona s pristupom mrežama sljedeće generacije. Takva klasifikacija zona određuje opravdanost davanja potpora iz fondova EU za izgradnju širokopojasnih mreža.
 
U izradi prikaza područja dostupnosti širokopojasnog pristupa, HAKOM je od operatora prikupio podatke o brzini širokopojasnog pristupa koja je dostupna određenoj kućnoj adresi, a obradom tako prikupljenih točkastih podataka kreirani su poligoni, koji predstavljaju područja dostupnosti širokopojasnog pristupa određene brzine na teritoriju cijele Republike Hrvatske. Poligoni su posebno istaknuti ukoliko na određenom području postoji infrastruktura dva ili više različitih operatora, a podaci će se tromjesečno obnavljati, kako bi se osigurao prikaz stvarnog stanja.
 
 
                                                                                                         # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu