e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Od 1. srpnja još niže cijene roaminga u EU

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Od 1. srpnja ove godine dodatno se snižavaju cijene roaminga unutar EU/EEA. Najveći pad cijena je za podatkovni promet u roamingu.

ZAGREB, 26. lipnja 2014. – Sukladno obvezama iz Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama u Uniji, maksimalne cijene za govorne, SMS i podatkovne usluge u roamingu koje započinju i završavaju unutar područja EU/EEA (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo) dodatno se snižavaju od 1.7.2014. u iznosu od 21% do 55%, ovisno o vrsti usluge.
 
Nove maksimalne cijene (tzv. Eurotarifa) koje stupaju na snagu 1.7.2014.:
 
Usluga Postojeća maksimalna cijena (s PDV-om) do 30.6.2014. Nova maksimalna cijena (s PDV-om) od 1.7.2014. Smanjene maksimalnih cijena od 1.7.2014.
Odlazni poziv u roamingu 2,28 HRK/min
(obračunska jedinica:  1s uz mogućnost naplate za uspostavu poziva u trajanju od najviše 30s)
1,81 HRK/min
(obračunska jedinica:  1s uz mogućnost naplate za uspostavu poziva u trajanju od najviše 30s)
 
 
-21%
Dolazni poziv u roamingu 0,66 HRK/min
(obračunska jedinica: 1s)
0,48 HRK/min
(obračunska jedinica: 1s)
 
-27%
SMS u roamingu 0,76 HRK/SMS-u 0,57 HRK/SMS-u -25%
Podatkovni promet u roamingu 4,26 HRK/MB
(obračunska jedinica: 1kB)
1,91 HRK/MB
(obračunska jedinica: 1kB)
 
-55%
 
 
Snižavanje cijena roaminga još je jedna u nizu mjera kojima se na razini EU/EEA nastoji promicati zaštita interesa krajnjih korisnika i uspostava jedinstvenog tržišta.
 
Najviše dopuštene cijene odnose se samo na pozive koji započinju i završavaju u EU/EEA zemljama, odnosno pozive koji se odvijaju između sudionika koji se nalaze u zemljama članicama EU/EEA. Ako se korisnik nalazi izvan EU/EEA područja, odnosno ako se nalazi u EU/EEA području, a poziv upućuje ili poziv prima iz države izvan EU/EEA područja, operatori mogu naplaćivati više cijene jer nisu obuhvaćene Uredbom i na taj način regulirane.
 
 
                                                                                               # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu