e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM intenzivno radi na uklanjanju smetnji u digitalnom TV signalu na području Istre

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
HAKOM intenzivno radi na uklanjanju smetnji u digitalnom TV signalu na području Istre
Odmah po saznanju da su talijanski regionalni DVB-T multipleksi proradili na međunarodno usuglašenim frekvencijama kojima se koristi Republika Hrvatska, HAKOM-ovo mjerno vozilo u Istri izmjerilo je razine, vrstu i izvore ometajućih signala zbog službene prijave smetnji. Talijanskoj je strani uložen službeni prigovor.
 
ZAGREB, 17. prosinca 2010. – U cilju što bržeg uklanjanja smetnji u hrvatskim DVB-T multipleksima u Istri, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) intenzivno surađuje s lokalnim i stranim nadležnim institucijama. Akcija je pokrenuta još prošli petak, pri čemu je o situaciji odmah obaviješteno tijelo nadležno za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom u Talijanskoj Republici. Tom je prilikom HAKOM upozorio na nedopustivu situaciju i zatražio žurno uklanjanje smetnji, sukladno međunarodnoj proceduri koju propisuje nadležna agencija UN-a, Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU – International Telecommunication Union). Prijave smetnji su poslane za ometanje A,B i D multipleksa, odnosno 28., 29. i 53. kanala UHF frekvencijskog područja.
 
HAKOM je o problemu također obavijestio i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je žurno reagiralo te o svemu obavijestilo talijanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj. Pritom se ukazalo na trenutačnu situaciju te zatražilo njeno promptno  rješavanje.
 
Osim službeno, HAKOM je talijansku stranu i neformalno obavijestio o problemu. Pri tome je dobiven povratni odgovor da će talijanski DVB-T multipleksi smanjiti izračenu snagu svojih televizijskih postaja, a koje onemogućuju prijem hrvatskih programa. U cilju praćenja situacije u radiofrekvencijskom spektru, HAKOM-ovo vozilo je i ovaj tjedan redovito izlazilo na teren u Istri.
 
HAKOM čitavo vrijeme blisko surađuje i s mrežnim operatorom DVB-T multipleksa u Republici Hrvatskoj – tvrtkom Odašiljači i veze – a u cilju pronalaska brzog načina omogućavanja prijema hrvatskih programa u što većem dijelu smetnjom pogođenog područja. Ovo se čini jer ne postoji jamstvo brzog rješavanje nastale situacije s obzirom da se radi o smetnjama čiji je izvor u inozemstvu.
 
                                                                                                      # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Jurišićeva 13
10000 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 489 6000
Fax. + 385 (0)1 4920 227
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i   
 ispiši stranicu