e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na sastanku Skupine za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom (RSPG) u Briselu

VIJEST
 
Na sastanku je održana rasprava o 5G tehnologijama, pitanjima rješavanja štetnih smetnji, pripremi druge digitalne dividende, komunikacijskim tehnologijama za pripremu programskih sadržaja i specijalnih događanja te aktivnostima za pripremu ITU svjetske konferencije 2019. 
 
ZAGREB, 23. studenoga 2017. – U Briselu se 21. studenoga održao sastanak Skupine za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom (Radio Spectrum Policy Group – RSPG), koja djeluje pri Europskoj komisiji i savjetuje o strateškim pitanjima u svezi s upravljanjem radiofrekvencijskim spektrom u zemljama članicama. Predstavljeno je izvješće o zaključcima Radne skupine o prekograničnom usklađivanju frekvencija, koja se bavi pitanjima štetnih smetnji (problem talijanskih smetnji u TV i FM pojasu) te pripremama za primjenu digitalne dividende za širokopojasne mreže pokretnih komunikacija i postupcima usklađivanja frekvencija za re-planiranje digitalne televizije kao preduvjeta 5G-a. Na sastanku se raspravljao o rezultatima rada projektnih timova RSPG-a, pripremljeno je mišljenje o strategiji uvođenja 5G tehnologije u mrežama pokretnih komunikacija s posebnim naglaskom na ciljane promjene u vertikalnim industrijama, frekvencijske pojaseve i načine izdavanja dozvola. Usvojeno je izvješće o uporabi frekvencija za pripremu programskih sadržaja i specijalnih događanja s posebnim osvrtom na frekvencijske potrebe za radio mikrofone i bežične kamere. Nastavljen je rad na EU izvješću za svjetsku ITU radiokomunikacijsku konferenciju 2019.

Na sastanku je sudjelovao dr. sc. Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a). 

                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 

 
 ispiši stranicu