Odabrane najbolje ponude za dodjelu potpora za brzi razvoj širokopojasnih mreža

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Vijeće HAKOM-a je odabralo najbolje ponude za dodjelu potpora za razvoj širokopojasnih mreža na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima.
 
ZAGREB, 20. rujna 2012. – Na sjednici Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) 19. rujna 2012. godine odabrale su se najbolje ponude za dodjelu potpora za brzi razvoj širokopojasnih mreža na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. HAKOM je zaprimio ponude od tvrtki VIPnet, HT, VVISP i H1 Telekom za izgradnju brzog interneta na 11 ciljanih područja (županija). Nakon detaljnih analiza ponuda potporu su dobile sljedeće tvrtke:
 
  1. Za Osječko-baranjsku županiju                                                                                                                                                                                                                                          ponuda Hrvatskog Telekoma d.d. u iznosu od 4.152.853,97 kn,
     
  2. za Primorsko-goransku županiju                                                                                                                                                                                                                                       ponuda Hrvatskog Telekoma d.d. u iznosu od 3.043.112,24 kn, 
     
  3. za Ličko-senjsku županiju                                                                                                                                                                                                                                                     ponuda Hrvatskog Telekoma d.d. u iznosu od 2.884.313,75 kn i 
     
  4. za Karlovačku županiju                                                                                                                                                                                                                                                          ponuda H1 Telekoma d.d. u iznosu od 4.409.796,84 kn.
 
Ukupni iznos dodijeljenih potpora iznosi 14.463.076,80 kn (bilo je dostupno 15,5 milijuna kuna). Nakon zaključenja ugovora s odabranim ponuditeljima HAKOM će pokrenuti novi natječaj za dodjelu potpora u svrhu razvoja širokopojasnog pristupa internetu za ciljana područja (županije) koje nisu ušle u prvi krug.
 
HAKOM-ov Program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima predviđa potpore za čitav lanac vrijednosti koje čine širokopojasni ekosustav: brzu mrežu, razvoj usluga i aplikacija te prateću telekomunikacijsku opremu. Više o Programu razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima dostupno je putem interneta na adresi: www.hakom.hr/default.aspx?id=50.
 
                                                                                                         # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 7007 007
Fax. + 385 (0)1 7007 070
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr ili putem službene HAKOM-ove Facebook grupe na adresi: www.facebook.com/HAKOM.
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija (za web stranice) ili valjani Facebook račun.
 
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.