e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Na tržištu elektroničkih komunikacija raste broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Prema pokazateljima tržišta elektroničkih komunikacija, pozitivni trendovi iz prethodnih razdoblja se nastavljaju, a tržište širokopojasnog pristupa u nepokretnoj mreži na kraju prvog tromjesečja ove godine ostvarilo je daljnji porast broja priključaka.

ZAGREB, 31. svibnja 2017. – U prvom tromjesečju 2017. na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj  zabilježen je nastavak pozitivnih trendova iz prethodnih razdoblja. Ostvareno je oko 4 posto više prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Glavno područje rasta usluga i dalje je širokopojasni pristup internetu. Prema podatcima, hrvatsko je tržište širokopojasnog pristupa u nepokretnoj mreži na kraju prvog tromjesečja 2017. ostvarilo daljnji porast broja priključaka i prihoda. Ostvaren je značajan rast priključaka s brzinama većim od 30 Mbit/s što je rezultat modernizacije mreže i ulaganja u kabelsku pristupnu infrastrukturu. Od preko milijun priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne mreže njih oko 20 posto su priključci s brzinama pristupa većim od 30 Mbit/s što je korak dalje ka ostvarenju ciljeva Digitalne Agende.

Rast već neprekidno bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 28 posto. Međutim, i dalje je značajan potencijal razvoja ovog dijela tržišta s obzirom na to da još uvijek 45 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.
 
Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a na poveznici: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.

                                                                                              # # #
  
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.


 
 
 ispiši stranicu