e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM je organizirao VII. Okrugli stol dionika na tržištu željezničkih usluga s naglaskom na Slavoniju i važnost luka unutarnjih voda

VIJEST 

U cilju rješavanja izazova koji su prisutni na tržištu željezničkih usluga u Slavoniji, potrebno je uskladiti djelovanje svih dionika koji mogu utjecati na stvaranje još povoljnijih uvjeta za jačanje poslovnih aktivnosti luka, što će očekivano dovesti do povećanja teretnog željezničkog prijevoza u Slavoniji, koje će se odraziti i na nacionalnoj razini.
 
VUKOVAR, 15. rujna 2017. - U cilju usklađenog djelovanja svih dionika na tržištu željezničkih usluga, te jačanja željezničkog teretnog prijevoza i tržišta željezničkih usluga u lukama unutarnjih voda, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je organizirala VII. Okrugli stol dionika na tržištu željezničkih usluga, koji je održan u Vukovaru.

U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na čelu s državnom tajnicom dr. sc. Nikolinom Brnjac, Petar Lagator, dipl. ing., zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Zdenko Podolar, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Srđan Milaković, mag. prava, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, predstavnici Grada Vinkovaca, Pravnog fakulteta u Osijeku i to izvanredni profesor dr. sc. Boris Bakota, s Katedre za upravne znanosti, izvanredna profesorica dr. sc. Aleksandra Vasilj, predsjednica Katedre pomorskog i općeg prometnog prava, te doc. dr. sc. Biljana Činčurak Erceg, s iste katedre, doc. dr. sc. Marija Boban, pročelnica Katedre za ekonomske i financijske znanosti, Pravnog fakulteta, Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, i doc. dr. sc. Hrvoje Glavaš, profesor sa Zavoda za elektroenergetiku istog fakulteta, predstavnici lučkih uprava i luka Osijek, Vukovar i Slavonski Brod, upravitelja infrastrukture (HŽ Infrastruktura d.o.o.) i teretnih željezničkih prijevoznika (HŽ Cargo d.o.o., Rail Cargo Carrier Croatia d.o.o., Rail&Sea d.o.o., SŽ Tovorni promet d.o.o. i Train Hungary Magánvasút Ipari, podružnica Zagreb).
 
HAKOM je uvodno dao pregled stanja na tržištu željezničkih usluga i regulatorne aktivnosti na tržištu željezničkih usluga, dok su predstavnici luka i lučkih uprava dali pregled stanja i planova razvoja u svojim lukama - Vukovar, Osijek i Slavonski Brod. Predstavnici akademske zajednice održali su predavanja u kojima su stavili naglasak na budućnosti poslovanja luka i izazova s kojima se susreću u svom poslovanju, kako u ovom trenutku, tako i u budućnosti, te iznijeli viziju budućeg razvoja luka unutarnjih voda u Republici Hrvatskoj.
 
Cilj Okruglog stola je istaknuti važnost uloge i značaja luka u razvoju željezničkog teretnog prijevoza kroz povećanje konkurentnosti i značaja istog u razvoju gospodarstva Republike Hrvatske. U cilju rješavanja izazova koji su prisutni na tržištu željezničkih usluga u Slavoniji, potrebno je uskladiti djelovanje svih dionika na navedenom tržištu. Upravo stoga je presudno bilo sudjelovanje predstavnika resornog ministarstva, te lokalne i regionalne samouprave, kao predstavnika vlasti, koji svojim djelovanjem mogu utjecati na stvaranje još povoljnijih uvjeta za jačanje poslovnih aktivnosti luka, što će očekivano dovesti do povećanja teretnog željezničkog prijevoza u Slavoniji, a što će se svakako odraziti i na nacionalnoj razini.
 
20170915_1_Vukovar.jpg
20170915_2_Vukovar.jpg
20170915_3_Vukovar.jpg
Okrugli stol Vukovar-4-20170915.jpg


                                                                                             # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu